Je kent het spreekwoord vast wel. Wie zijn billen brandt, moet op de blaren zitten wat zoiets bekent als wie iets doms doet moet maar instaan voor de gevolgen. En die gevolgen zijn vaak niet positief bijvoorbeeld de brandwonden nadat je je gebrand hebt. Dit is kenmerkend hoe veel bedrijven omgaan met het zakendoen met leveranciers. Dat begint natuurlijk al me de keuze voor wie we gaan, gevolgd door het volledig blind de relatie aangaan en vervolgens er pas laat achter komen dat het eigenlijk niet zo wordt gedaan zoals we dat vooraf hadden bedacht.
Een tweede aspect aan dit spreekwoord is dat we de gevolgen maar moeten dragen en ons niet mogen uiten over de nadelig gevolgen. En dat tweede komt nog wel heel veel voor in de praktijk, waar we graag alle onvolkomenheden onder het tapijt schuiven, zodat het niemand ziet, niemand weet en we er vooral niet op aangesproken willen worden.
Waar ligt de focus
In de regel ligt er veel focus op kosten en iedereen weet dat dan de kwaliteit omlaag kan gaan. Focus je op kwaliteit dan verminderen de kosten. Dat is een waarheid als een koe. Alleen in de praktijk, doen we er weinig mee en moeten we vaak op de blaren zitten. Ondanks goed bedoelde inkoop en contractmanagement lukt het ons maar niet op er van te leren. Daarom is het goed om te weten waar je de focus moet leggen, anders doe je dingen als een kop-zonder-kop. Want als je de verkeerde leveranciers in huis haalt, zijn dat degene die jouw organisatie leegplukken. Het zijn die mensen die het helemaal niet kan schelen of het jou al dan niet goed gaat. Het zijn diegene die ons laten verbranden, zodat we zelf op de blaren moeten zitten. Dat kan anders door anders werk maken van je selectie, je contracten en het doen en laten van contractmanagement.
Voorkomen is beter dan genezen.
Er is nooit tijd om het in een keer goed te doen, maar er is wel tijd om het telkens weer te moeten overdoen. En dat gaat dan om de onvoldoende kwaliteit die gerepareerd moet worden, of de dienst moet worden overgedaan dan wel opnieuw geleverd. De mindset moet naar in 1 keergoed, anders blijf je het steeds maar overdoen en dat heet voorkomen. Dus voorkomen is beter dan genezen of anders moet je op de blaren zitten.